Wet en regelgeving
5 min leestijd

Adembescherming: zo kies je het juiste stofmasker

Adembescherming: zo kies je het juiste stofmasker
Geschreven door:
Aldwin Weggers
Gepubliceerd op:
4/6/2024

Typen stofmaskers

Er zijn verschillende typen stofmaskers beschikbaar, waaronder gevouwen maskers en voorgevormde maskers, ook wel bekend als Cup-modellen. Gevouwen maskers zijn flexibel en gemakkelijk mee te nemen, terwijl Cup-modellen een vaste vorm hebben en (meestal) ook comfortabeler zitten.

Uitademventielen

Sommige stofmaskers zijn uitgerust met een uitademventiel, wat meerdere comfortverhogende functies heeft:

  • Vermindering van uitademweerstand: Dit maakt het gemakkelijker om te ademen, vooral tijdens fysiek inspannende taken.
  • Vermindering van CO2-gehalte: Het ventiel helpt bij het afvoeren van uitgeademde lucht, waardoor de ophoping van CO2 binnen het masker wordt verminderd.
  • Temperatuur- en vochtigheidsreductie: Het ventiel helpt de warmte en vochtigheid die zich binnenin het masker ophopen te verminderen.

Beschermingsniveau

Stofmaskers beschermen uitsluitend tegen vaste deeltjes, vezels, micro-organismen, nevels en aerosolen. Ze beschermen niet tegen dampen van bijvoorbeeld verf. Ze worden ingedeeld in drie stofbeschermingsklassen, aangegeven met de FFP (Filtering Facepiece Particles)-codering: FFP1, FFP2 en FFP3. De inwaartse lekkage bepaalt de beschermingsgraad die het masker kan bieden.

  • FFP1: Biedt lichte bescherming tegen stofdeeltjes van inerte materialen. Maximaal aanvaarde concentratie van verontreinigende stoffen is 4 keer de grenswaarde.
  • FFP2: Biedt optimale bescherming tegen schadelijke stofdeeltjes. Maximaal aanvaarde concentratie van verontreinigende stoffen is 10 keer de grenswaarde.
  • FFP3: Biedt maximale bescherming tegen giftige tot zeer giftige stofdeeltjes. Maximaal aanvaarde concentratie van verontreinigende stoffen is 50 keer de grenswaarde.

Extra coderingen

Naast de FFP-coderingen hebben stofmaskers diverse extra aanduidingen die informatie verschaffen over het gebruik en de duurzaamheid van het masker.

  • Herbruikbaarheid:some text
    • R: Stofmaskers met deze codering zijn herbruikbaar en worden aangeduid als ‘re-usable particle filtering half-mask’.
    • NR: Stofmaskers met deze codering zijn niet herbruikbaar en worden aangeduid als ‘non re-usable particle filtering half-mask’. Deze maskers zijn uitsluitend te gebruiken gedurende één shift.
  • Dolomiettest (D): Maskers die de Dolomiettest hebben ondergaan krijgen de codering ‘D’. Deze test, ook wel de duurzaamheidstest van het filter genoemd, geeft aan dat het filter niet snel verstopt raakt. Een masker dat deze test heeft doorstaan kan meerdere keren worden gebruikt binnen een 8-urige werkdag.

Belang van juiste keuze en gebruik

Het kiezen van het juiste stofmasker is cruciaal voor een effectieve bescherming. Hier zijn enkele tips voor gebruikers:

  1. Beoordeel de werkplek: Analyseer de risico's op de werkplek om het juiste type en beschermingsniveau van het stofmasker te kiezen.
  2. Controleer de markeringen: Zorg dat het stofmasker de juiste FFP-codering en eventuele extra coderingen (R, NR, D) heeft die passen bij jouw specifieke behoeften.
  3. Kies de juiste pasvorm: Een goede pasvorm is essentieel. Het masker moet goed aansluiten op het gezicht zonder openingen, zodat er geen schadelijke deeltjes kunnen binnendringen.
  4. Vervang op tijd: Volg de richtlijnen voor het vervangen van niet-herbruikbare maskers (NR) en herbruikbare maskers (R) om de effectiviteit van de bescherming te garanderen.

Met kennis van de verschillende typen stofmaskers en hun coderingen, kun je de juiste keuze maken voor jouw werkomgeving. Veiligheid op de werkvloer begint met de juiste bescherming, en een passend stofmasker is daarbij essentieel. Neem contact met ons op voor advies op maat en ontdek de beste veiligheidsoplossing voor jouw werkomgeving.

Bekijk ons assortiment stofmaskers »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief om als eerste onze nieuwe artikelen te lezen.

Met een inschrijving ga je akkoord met onze Privacyverklaring
Hartelijk dank! Je inzending is ontvangen!
Oeps! Er is iets misgegaan bij het verzenden van het formulier.

Contact met een vertegenwoordiger

Wil je meer informatie over onze aanpak? Ben je benieuwd welke maatwerkoplossingen we hebben? Vele bedrijven zijn je voorgegaan.