Bedrijfskleding
5 min leestijd

Wanneer is jouw werkschoen aan vervanging toe?

Werkschoenen van Vermeer Workwear and Safety
Geschreven door:
Aldwin Weggers
Gepubliceerd op:
April 25, 2024

Als het gaat om veiligheid op de werkvloer, zijn je werkschoenen je trouwe metgezel. Maar, zoals alles in het leven, hebben ook zij een houdbaarheidsdatum. De vraag is: hoe weet je wanneer het tijd is om je werkschoenen te vervangen? Daar vertellen we je graag meer over.

5 signalen dat je werkschoenen vervangen moeten worden

Je werkschoenen zitten heerlijk. Ze zijn goed ingelopen en je zou er het liefst nog jaren plezier van hebben. Maar wanneer ze beginnen te slijten, zijn ze niet langer veilig om te gebruiken. Ook neemt het comfort van versleten werkschoenen vaak snel af. Bekijk hieronder de vijf signalen die erop duiden dat je werkschoenen aan vervanging toe zijn.

1. Zichtbare beschadiging

Een gat in de zool of een deukje in de neus? Hoe klein ook, zichtbare schade kan grote gevolgen hebben voor zowel de veiligheid als het comfort. Vervang beschadigde schoenen daarom zo snel mogelijk. 

O, en mochten bepaalde beschadigingen opmerkelijk vaak voorkomen bij de schoenen die je draagt, vraag ons dan gerust om vrijblijvend advies. De kans is namelijk groot dat je werkschoenen in dat geval geen goede match zijn met het werk dat je verricht.

2. Onzichtbare beschadiging

Soms zit de schade aan de binnenkant, onzichtbaar voor het blote oog. Een klein scheurtje kan zich bijvoorbeeld uitbreiden tot een flinke scheur, waardoor het comfort van je werkschoen sterk vermindert. Hierdoor kunnen ook de isolatie en waterdichtheid van de schoen worden aangetast. Controleer dus regelmatig de binnenkant van je schoenen.

3. Afnemend comfort

Als je schoenen niet langer de ondersteuning bieden die ze vlak na hun aankoop hadden, kun je het beste een nieuw paar kopen. Slechte ondersteuning kan leiden tot enkel-, knie- en rugklachten. Versleten werkschoenen kunnen zelfs leiden tot ziekteverzuim door blessures. Ook absorberen versleten werkschoenen schokken minder goed. Dat merk je als drager heel goed tijdens het lopen.

4. Slijtage aan de zool

Wanneer er slijtage aan de zool van je werkschoen ontstaat, verlies je vaak grip. Dat komt omdat de meeste zolen van werkschoenen over een anti-sliplaag beschikken. Na veelvuldig gebruik, vindt er onherroepelijk slijtage plaats, waardoor de anti-sliplaag langzaamaan verwdijnt. Gladde zolen kunnen leiden tot vervelende incidenten, dus let goed op.

Ook bij antistatische schoenen moet je goed letten op de zolen. Antistatische schoenen beschermen tegen statische elektriciteit, maar versleten zolen kunnen leiden tot levensgevaarlijke situaties. Veiligheid gaat voor alles, dus wacht nooit te lang met het vervangen van dit type werkschoen.

5. Vochtige werkschoenen

Een regenachtige dag gehad? Dan zijn je werkschoenen waarschijnlijk doorweekt. Als je schoenen de volgende dag nog vochtig zijn, kan dit wijzen op verminderde vochtregulatie in de voering. Dit kan een teken zijn dat ze hun beste tijd hebben gehad.

Extra onderhoud of vervangen: wat is beter?

Met goed onderhoud kun je de levensduur van je werkschoenen een paar weken of maanden verlengen. Dit bereik je onder meer door de schoen goed schoon te houden, regelmatig te poetsen en bij het aan- en uittrekken altijd de veters te gebruiken, in plaats van je voeten erin of eruit te wurmen.

Maar hoeveel onderhoud je ook pleegt: de meeste werkschoenen gaan bij dagelijks gebruik ongeveer een jaar mee - soms iets langer. Daarna raken ze versleten en verliezen ze hun comfort. Hoe snel dit gaat, hangt niet alleen af van hoeveel je erop loopt, maar ook van het type werk dat je doet. Merk je dat je schoenen versleten beginnen te raken? Stel een nieuwe aankoop dan niet uit, maar kies voor optimaal comfort en maximale veiligheid.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief om als eerste onze nieuwe artikelen te lezen.

Met een inschrijving ga je akkoord met onze Privacyverklaring
Hartelijk dank! Je inzending is ontvangen!
Oeps! Er is iets misgegaan bij het verzenden van het formulier.

Contact met een vertegenwoordiger

Wil je meer informatie over onze aanpak? Ben je benieuwd welke maatwerkoplossingen we hebben? Vele bedrijven zijn je voorgegaan.